Zadanie Tekstowe- Prostopadłościan
Jolka :
Proszę o Pomoc

Sala widowiskowa ma kształt prostopadłościanu o wymiarach: długość 60m, szerokość 30m i
wysokość 8 m. Oblicz ile kilogramów farby należy zakupić, aby wymalować wszystkie ściany
boczne i sufit tej sali, jeżeli 1 kg farby wystarcza na pomalowanie 6 metrów
kwadratowych powierzchni. Przy obliczeniach należy uwzględnić że powierzchnia okien i
drzwi, która stanowi 40% powierzchni ścian bocznych nie będzie pomalowana .
16 mar 19:03
reks:
wylicz P
b + P
p ( P
p -- pow. sufitu)
odejmij od tej pow. 40% z tej powierzchni
ilość m
2 podziel przez 6
i masz już wynik
16 mar 19:10
Ko: 2*8*60= 960
2*30*8=480= po dodaniu 1440m2 - powierzchnia scian - 40% czyli 1440* 0.4 = 576
sufit 30*60 = 1800
1800+576 =2376/6
wynik 396 litów farby
16 mar 19:10
Jolka : Dziękuje
16 mar 19:17