Oblicz objętośc 4-ścianu foremnego
raja: Oblicz objętośc 4-ścianu foremnego , którego Pp całkowitej jest równe 288√3 cm2
16 mar 19:52
asDK: Czyli ostrosłuba trójkątnego ,który ma wsystkie krawędzie równe.
Napisz co ci przyjdzie do głowy
16 mar 19:55
czworościan:
P
c = 4P
Δrównobocznego
P
Δ{równob} = a
p{3} /4
podstaw i wylicz "a"
później tylko H ostr. z trójkąta prostokatnego:
H --- przyprosokatna
(2/3)h
p ---- druga przyprostokatna h
p= a
√3/2
a --- krawędź boczna ( przeciwprostokatna
i z tw> Pitagorasa
i po bólu
16 mar 19:57
czworościan:
sorki; źle wystukałem

P
Δ (równob.) = a
2√3 / 4
16 mar 19:58
raja: Wyliczałam i mi wyszło Pc=4a
2√3
288
√3=4a
2√3 //:4
a
2=72
√3
mnożąc// przez
√3
a
2=72 i co dalej?
a=
√72 


16 mar 21:01
czworościan: Pomyliłaś się
288√3 = 4a2√3/4
a2 = 288
a= √288= √ 144*2 = 12√2
a= 12√2
Dalej policz tak jak pisałem
16 mar 21:13