i jak to zrobic ?
ania : Ze szkrzyni zawierajacej 15 zarowek dobrych i 7 wadliwych ,wybieramy losowo 6 .Jakie
jest prawdopodobienstwo ,że wybierzemy dokladnie 4 dobre zarowki ?
16 mar 13:06
Bogdan:
A - zdarzenie polegające na wylosowaniu 4 dobrych i 2 wadliwych żarowek z 22 żarówek.
dobre wadliwe | razem
15 7 | 22
---------------------------|--------------
A: 4 2 | 6
Moc zbioru Ω: |Ω| = (226) 6-elementowe kombinacje ze zbioru 22-elementowego
Moc zbioru A: |A| = (154) * (72)
P(A) = |A| / |Ω|
16 mar 13:36