Pomóżcie
Malutka: Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach będę wdzięczna bardzo
1)Oblicz objętość sześcianu o przekątnej długości 6√6
2)Przekrój sześcianu zawierający przekątne równoległych ścian mają pole równe 16 √2
cm2.Oblicz długość krawędzi sześcianu.
16 mar 15:10
Eta:
Witam!
napisz jakim wzorem wyraż się przekątną główną sześcianu ?
czekam!.... i dalej postaram się pomóc!
16 mar 15:17
Malutka: właśnie z tym mam problem ... nie wiem z jakich wzorów skorzystać
16 mar 15:19
goska:
16 mar 15:19
kaz: 1)V sześcianu to a3,więc trzeba znależć a
16 mar 15:22
Basia: V=a3 , natomiast d=a√3
16 mar 15:23
Eta:
Bardzo dobrze!
teraz popatrz:
d= a √3 i d= 6√6 porównaj te zalezności
czyli 6√6 = a√3 i wylicz "a"
napisz mi ile wynosi "a"
16 mar 15:26
Basia: a powinno wynieść 8,4853
16 mar 15:26
Eta: nie pisz mi ile powinno wyjść! ( bo to zad. to dla mnie banał

!
napisz ile wyszło "a"
z tego co Ci napisałam! czekam !
16 mar 15:31
Eta:
6
√6 = a
√3 to a = 6
√6 /
√3 usuń niewymierność:
czyli 6
√6
a = ----------
√3 czekam ( bez przybliżeń


!
16 mar 15:33
Malutka: takk usunęłam i wyszło mi a=6√18
_______
?
3
16 mar 15:37
Eta:
Świetnie! skróć jeszcze 6 i 3
oraz √18 = √9*2 = ........ to wiesz!
napisz mi więc jakie jest ostatecznie to "a"
czekam!
( chcę byś to sama się nauczyła a nie tylko przepisała OK?
16 mar 15:40
Malutka: skróciłam i mam 2√18 i nie wiem co z tym dalej zrobić ?
16 mar 15:44
Eta:
napisałam Ci wyżej( nie widzisz?
a = 2√18 = 2√9*2 = 2*3*√2 = 6√2
więc V = a3 podstaw i oblicz V
V = (6√2)3 = 63 * √23 = 216* 2√2 = 432√2 [ j3]
16 mar 15:51
Malutka: aHa takk widzę ...przepraszam i dziękuje Ci bardzo

a co z tym drugim zadaniem ? Jak go rozwiązać ?
16 mar 15:56
Eta:
Hop, hop ... jesteś ?

ja czekam , pomogę Ci w drugim ( tzn. udzielę wskazówek)
16 mar 15:56
Malutka: takk jestem

?
16 mar 15:59
Eta:
Narysuj ten sześcian i narysuj ten przekrój!
zobaczysz ,że przekrój jest prostokatem o bokach
a i a
√2 (bo teraz przekątną kwadratu wykorzystasz )
Pole przekroju to P= a*a
√2
czyli a
2 √2 = 16
√2 podziel przez
√2
i już obliczysz a bo a
2 = 16 ( tak ?
to ile wynosi a



to proste !
Powodzenia!
16 mar 16:00
Malutka: wyszŁo mi 4 cm2
16 mar 16:15
16 mar 16:23
Malutka: o Jezus no tak

dziękuje za pomoc

Bardzo się przydała
16 mar 16:34
16 mar 16:36
Malutka: Takk będę pamiętać

Pozdrawiam
16 mar 16:41
betsi70:
16 mar 16:41