Trygonometria ciągi
Olo: Sinus pewnego kąta L (alfa) (L ∈ (0 ; 90)) , liczba 2/3 oraz cosinus L tworzą w podanej
kolejności ciąg geometryczny. Oblicz sinL + cosL
Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu, wiem że trzeba skorzystać z tej własności o trzech
kolejnych wyrazach ciągu geometrycznego ale dalej nic mi nie wychodzi.
16 mar 15:34
Bogdan:
Wyjaśniam
16 mar 15:53
Bogdan:
Ciąg geometryczny (an): a1 = sinα, a2 = 2/3, a3 = cosα.
a22 = a1 * a3 => 4/9 = sinα * cosα
(sinα + cosα)2 = sin2α + 2sinα * cosα + cos2α = 1 + 2sinα * cosα
Czy dalej poradzisz sobie?
16 mar 15:56