tw symetrale boków trójkata
codik: wyróżnij założenie i tezę w twierdzeniu: symetralne boków trójkata przecinaja sie w
jednym punkciu który jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkacie i dodatkowo
udowodnij
16 mar 10:37
Bogdan:
Najpierw twierdzenie: symetralne boków dowolnego trójkąta przecinają się w jednym
punkcie.
Dowód.
Definicja: Symetralna to zbiór punktów równo odległych od 2 punktów np. od punktów
A i B będących końcami pewnego odcinka AB.
Niech dany będzie trójkąt ABC.
Jeśli O jest punktem przecięcia symetralnych boków AB i AC, to |AO| = |BO|
oraz |AO| = |CO|. Stąd |BO| = |CO|, co oznacza, że punkt O leży na symetralnej
boku BC i że symetralne boków dowolnego trójkąta przecinają się w punkcie O.
Przechodzimy do zadania.
Założenie:
Symetralne boków dowolnego trójkąta ABC przecinają się w jednym punkcie O.
Teza:
Punkt O przecięcia się symetralnych boków trójkata ABC jest środkiem okręgu
opisanego na tym trójkacie.
Dowód.
Niech dany będzie trójkąt ABC.
Jeśli O jest punktem przecięcia symetralnych boków AB, AC i BC to z założenia
|AO| = |BO| = |CO|, co oznacza, że odległości między punktami A i O, B i O oraz C i O
są sobie równe.
Punkt O jest wówczas środkiem okręgu zawierającego punkty A, B, C, które są
punktami trójkąta ABC.
16 mar 13:24