pomocyyyyy
Ewka: W graniastoslupie prawidlowymy czworokatnym
Oblicz sisnus kata nachylenia przekatnej bryly do plaszczyzny podstawy majac dane

ł.krawedzi podstawy 2cm i wysokosc 5cm.
16 mar 19:58
Ewka: ej nikt nie wie
16 mar 20:02
asDK: dp=a√2
podstaw, policz i napisz co ci wyjdzie
16 mar 20:04
Ewka: ale dokladniej cos ... bo nie wiem od czego zaczac....
16 mar 20:09
asDK: dlugosc podstawy
16 mar 20:11
asDK: za szybko napisałem długość PRZEKĄTNEJ podstawy
16 mar 20:12
Ewka: niestety z mamtmy to ja jestem tlumanem nic nie zrobie sama
16 mar 20:14
asDK: gdy policzysz przekątną podst. ,wtedy z Pitagorasa wylicz długość przekątnej bryły,
wyciągnij z tego pierwiastek, sprawdź w tablicach w przybliżeniu ile wynosi i koniec
zadania
16 mar 20:15
asDK: dp = 2√2, pitagoras d2=(2√2)2 + 52
policz to
16 mar 20:17
Ewka: aha
hmm mi wyszlo 0,358
16 mar 20:23
asDK: d2 = 8+25
d=√33
umiesz uzywać kalkulatora, wiec zaokrąglij i wyjdzie ci xxstopni sin
16 mar 20:29
Ewka: d=pod pierwiastkiem29
16 mar 20:29
Ewka: aha dziekuje bardzo mowielam ze jestem lewa z matmy
16 mar 20:31