matematykaszkolna.pl
Wykaż Basia: Wykaż, że długość przekątnej d prostopadłościanu o krawędziach a,b,c, wyraża się wzorem d= a2+b2+c2
16 mar 15:11
Eta: jakim wzorem wyraża się przekątna podstawy? dp= .......... napisz ! czekamemotikonka
16 mar 15:15
Basia: tym samym co wyżej
16 mar 15:16
Basia: a przekątna podstawy to d=a2
16 mar 15:18
Eta: Nieeeeeeeeeeeee! To nie możliwe! pomyśl i podaj poprawną odp. przekątna podstawyemotikonka! A jaką figurą jest podstawa ?
16 mar 15:19
Basia: przekątną podstawy jest kwadrat
16 mar 15:20
Eta: Co Ty Basiu brednie piszesz ? ( soryy) jak możesz takpisać ( przekątna to odcinek, więc jak odcinek może być kwadratem emotikonkaemotikonkaemotikonka narysuj prostokąt o bokach a i b narysuj w nim przkątną i co widzisz? trójkąt prostokatny ( tak ? więc jak obliczysz długość tej przekątnej ? ( nie denerwuj się , chcę byś takie banalne zad. sama umiała rozwiązać, i dlatego zadaję Ci te pytania ? okemotikonka
16 mar 15:38
Basia: Oj przepraszam skupiłam się na innym zadaniu i to dlatego tak napisałam przekątną podstawy to znaczy kwadratu jest d=a2 oczywiście
16 mar 15:40
Basia: lub też d2=a2+b2
16 mar 15:41
Basia: czyli dp=a2+b2
16 mar 15:44
Basia: a co za tym idzie d2=dp+c2
16 mar 15:47
Eta: Świetnie! o to właśnie chodziłoemotikonka teraz rozpatrz trójkąt ( też prostokątny) gdzie: c ---- wysokość gran.( przyprostokatna dp ---- druga przyprostokatna dg --- przeciwprostokątna i zastosuj też tw. Pitagorasa i to będzie wszystko: dg2 = dp2 + c2 tylko podstaw i otrzymasz tę zależność o której jest mowa w zadaniu! dasz radę? ( jak coś to pisz!
16 mar 15:47
Basia: kończąc wyszłoby tak d=a2+b2+c2
16 mar 15:48
Basia: ślicznie dziekuje za pomoc nie wiedziałam jak zacząć emotikonka
16 mar 15:49
Eta: Świetnie! widzisz już jakie to proste ! pozdrawiam !
16 mar 16:02