Wykaż
Basia: Wykaż, że długość przekątnej d prostopadłościanu o krawędziach a,b,c, wyraża się wzorem
d= √a2+b2+c2
16 mar 15:11
Eta:
jakim wzorem wyraża się przekątna podstawy?
d
p= .......... napisz !
czekam
16 mar 15:15
Basia: tym samym co wyżej
16 mar 15:16
Basia: a przekątna podstawy to d=a√2
16 mar 15:18
Eta: Nieeeeeeeeeeeee!
To nie możliwe!
pomyśl i podaj poprawną odp.
przekątna podstawy


!
A jaką figurą jest podstawa ?
16 mar 15:19
Basia: przekątną podstawy jest kwadrat
16 mar 15:20
16 mar 15:38
Basia: Oj przepraszam skupiłam się na innym zadaniu i to dlatego tak napisałam przekątną
podstawy to znaczy kwadratu jest d=a√2 oczywiście
16 mar 15:40
Basia: lub też d2=a2+b2
16 mar 15:41
Basia: czyli dp=√a2+b2
16 mar 15:44
Basia: a co za tym idzie d2=dp+c2
16 mar 15:47
Eta: Świetnie! o to właśnie chodziło

teraz rozpatrz trójkąt ( też prostokątny)
gdzie:
c ---- wysokość gran.( przyprostokatna
d
p ---- druga przyprostokatna
d
g --- przeciwprostokątna
i zastosuj też tw. Pitagorasa i to będzie wszystko:
d
g2 = d
p2 + c
2
tylko podstaw i otrzymasz tę zależność o której jest mowa w zadaniu!
dasz radę? ( jak coś to pisz!
16 mar 15:47
Basia: kończąc wyszłoby tak d=√a2+b2+c2
16 mar 15:48
Basia: ślicznie dziekuje za pomoc nie wiedziałam jak zacząć
16 mar 15:49
Eta: Świetnie! widzisz już jakie to proste !
pozdrawiam !
16 mar 16:02