aa
szybka POMOC!!!!prosze!: w(x)= x4-18x2+81
16 mar 20:03
błyskawica:
x4 - 9x2 - 9x2 +81 = x2( x2 - 9) - 9( x2 - 9)=
= ( x2-9)( x2- 9) = ( x-3)(x+3)(x-3)(x+3)
w(x) ma dwa pierwiastki dwukrotne
x = - 3 x = 3
16 mar 20:08
filip:
Można też ze wzoru ( a -b)2 = a2 - 2ab +b2
( x2 - 9)2 = ( x -3)2 (x +3)2
x = 3 pierw. dwukrotny x= - 3 --- pierw. dwukrotny
17 mar 03:00
Sławek: ∫(x)=5x6-6x5-3
17 mar 09:52
unknow: można jeszcze inaczej
t=x2,
więc:W(x)=t2-18t+81
a=1 b=-18 c=81
delta ,
x1 i x2
17 mar 10:09
dwabonietrzypanieproszepana: βπ
∞≠∑≤≠≠ i juz

xD
17 mar 11:32
filip:
unknow, jeżeli tak to; najpierw t1 i t2
a nie x1 i x2
17 mar 13:08
unknow: filip masz racje

z pośpiechu błąd,see you!
17 mar 14:22