Tomasz: Obwód prostokąta jest równy 70, a jego przekątna ma długość 25. Znajdź długość boków tego prostokąta.
aaaannnnnnnnnnnnia: W pewnej szkole średniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki:
NIUNIA: wykres funkcji y=ax-2 przechodzi przez punkt (A=2,-3) a)podaj wzór tej funkcji i narysuj jej wykres b)oblicz argumenty dla którego wartość funkcji jest równa 2
Kaśka: kto mi z tym pomoże ?
Tomcio: prawdopodobieństwo- potrzebna pomoc !
NHH: hotel dysponuje 70 pokojami. opłata za wynajęcie jednego pokoju w tym hotelu jest równa 460 zl za dobę. hotel udziela specjalnej zniżki firmom rezerwującym więcej niż 40 pokoi.
sylwia: Długości boków trójkata prostokatnego tworzą ciąg arytmetyczny. najkrótszy bok ma długośc 6 cm. Oblicz: pole tego trójkata, długośc promienia okregu opisanego na trójkącie,
Ircia: Na poczcie stały obok siebie dwie paczki, każda w kształcie sześcianu. Większa paczka miała krawędź o 2dm.dłuższą niż krawędź mniejszej paczki, a objętość o 98 litrów większą
ilka:
ilka: Podczas śnieżycy prostopadłościann skrzynia o objętości 0,12m3 i o polu podstawy 24dm2 została do połowy napełniona śniegiem. Jaką wysokość ma pokrywa śnieżna?
kwiatuszek: pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe S, a ściana boczna nachylona do płaszczyzny podstawy kąt α . oblicz długość podstawy tego
Mateo: lim x→0+ ( dąży do zera od prawej strony) (tgx)tgx
aga: wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A(-2,-3) i B(10,3)
Dagna: Funkcja kwadratowa f(x) = y jest rosnąca w przedziale (-∞, -3> i malejąca w przedziale (-3, +∞). Ponadto funkcja ma jedno miejsce zerowe, dla argumentu (-7) przyjmuje wartość
bla bla: Mamy trojkąt prostokątny równoramienny gdzie AB=AC. CD i BE to środkowe boków, które przecinają się w punkcie P. wyznacz cos kąta BPD
Kasia: czy to jest dobrze? wielomiany pierwiastkami wielomianu w(x)= x3 - x2 +ax + b są tylko dwie liczby: 2 oraz (-3).
aga: Pan Nowak złożył na lokatę w banku 10 000zł. Po 4 latach bank naliczył 4641zł odsetek (przed opodatkowaniem). W ciągu 4 lat oprocentowanie nie zmieniło się. Jakie było to
sylwia: liczba wszystkich przekatnych podstaw i ścian bocznych pewnego graniastosłupa jest równa 110. Oblicz ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa.
NHH: Podstawą ostroslupa jesr romb o boku dlugosci 18 cm. kazda ze scian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kat 45 stopni. Pole powierzchni bocznej ostroslupa jest rowne 432
sylwia: punkty A(0,3) i B(4,5) są wierzchołkami trójkata równoramiennego ABC, w którym |AB|=|BC|. Wysokość BD trójkata zawiera się w prostej o równaniu 3x-y-7=0. Oblicz współrzędne
Daga: wyrazy ciągu geometrycznego ak = 4k - 30
asiek: ...mając dany kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy równy 60 * i daną długosc krawędzi bocznej 12 cm.
asiek: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokosc ściany bocznej długości 2 √3 tworzy z wysokością ostrosłupa kąt 30 *. oblicz V tego ostrosłupa.
Monika: Dwie równoległe płaszczyzny przecinają kulę i wyznaczają przekroje o polach 49π cm2 i 4π cm2. Odległość między tymi przekrojami wynosi 9 cm. Oblicz pole powierzchni kuli.
Karla: Sprawdz czy liczba -256 jest wyrazem ciagu geometrycznego (an) w ktorym a3=-4 a a5=-16
kwiatuszek: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze 60. promień okręgu opisanego na podstawie ma długość 10. oblicz długość krawędzi bocznej
kwiatuszek: wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość równą długości krawędzi podstawy. Znajdź miarę kąta jaki tworzy krawędź boczna z płaszczyzną podstawy
kwiatuszek: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając długość krawędzi podstawy a i miarę 2 α kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi.
aaaannnnnnnnnnnnia: W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 kule czarne. Losujemy kolejno bez zwrotu dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
Pomocy: Wujek Zenek wyłożył kwadratową powierzchnię podłogi deskami o grubości 5 cm i szerokości 15 cm. Zużył 0,45 m3 desek o długościach 90cm i 50 cm. Podczas układania nie rozciął
karolina: ramiona trapezu równoramiennego są nachylone do podstawy pod kątem 60stopni i mają długość 10cm.jedna z podstaw jest dwa razy dłóższa od drógiej.oblicz obwód tego
Annie : Funkcja f(x) jest określona wzorem x+2 dla x∈<-1;1)
Olcia:*: pomocydany jest ostroslup prawidlowy trojkatny ABCS, w ktorym pole przekroju plaszczyzny przechodzacej przez wierzcholek i wysokosc podstawy wynosi 12 √3 . oblicz
paola: W pudelku jest n żetonów o wartości 1zl, n+2 żetonów o wartości 2zł oraz 2n żetonów o wartości 3zł. Prawdopodobieństwo zdarzenia A wylosowania z pudełka dwóch żetonów o
Annie : Wielomian P(x)=x3-21x+20 rozłóż na czynniki liniowe , to znaczy zapisz go w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.
Ewa: czy przedzial <-4;3> jaka jest funkcja
Monika: Dwie przystające kule o promieniu długości R są tak położone, że środek jednej kuli leży na powierzchni drugiej. Oblicz długość linii, która jest częścią wspólną powierzchni
zawsze_niedouczony: Ciąg (an) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym. Suma wszystkich wyrazów o numerach parzystych wynosi 8, a suma wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych wynosi 12.
cela wroclaw: mam rozwiazac takie cos y-3>-7
Monika: Na powierzchni kuli dane są trzy punkty, które wyznaczają płaszczyzne π. Odległości tych punktów na płaszczyźnie π wynoszą odpowiednio 6cm, 8cm i 10cm. Promień kuli ma długość
aaaannnnnnnnnnnnia: Podstawą graniastosłupa jest kwadrat o boku 4cm. Przekątna graniastosłupa ma 10 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
xxx: Wyznacz dziedzinę funkcji: (√4x - 2x - 2) y= ---------------------
aaaannnnnnnnnnnnia: Rzucamy dwa razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a) przynajmniej jednej szóstki
Kinga: pomoże mi ktoś z tym? mam rozwiązać równanie 2|x2+2x-5|-x+1=0 wiem że odp wynosi x={(-5+√113)/4,1 1/2}
aaaaa: Wujek Zenek wyłożył kwadratową powierzchnię podłogi deskami o grubości 5 cm i szerokości 15 cm. Zużył 0,45 m3 desek o długościach 90cm i 50 cm. Podczas układania nie rozciął
artur: artur: jescze mam jedno zadanie ktore mi przysparza problemu bo jest z ułamkiem a ja nie potrafie
Marcus: W sobote 2kg pomidorow i 3kg jablek kosztowalo 16 zl. W poniedzialek cena pomidorow spadla o 20% a jablek wzrosla o 2zl i okazalo sie ze ceny sa rowne . Ile zaplacono w
Elcianna: Czy to przyporządkowanie jest funkcją
ss: Wujek Zenek wyłożył kwadratową powierzchnię podłogi deskami o grubości 5 cm i szerokości 15 cm. Zużył 0,45 m3 desek o długościach 90cm i 50 cm. Podczas układania nie rozciął
Marcus: rozwiaz uklad rownan: (x-3)2-(y-1)2=(x-y)(x+y)
Karla: Dany jest prostokąt o bokcahc dlugosci 12 i 8 cm. Dluzszy bok prostokata zmienijszono o b cm a krotszy zwiekszono o b cm Wyznacz b tak aby pole otrzymanego prostokata bylo
***piato- klasista***: wiemy że kwadrat pewnej liczby jest o 1 większy od tej liczby . O ile czwarta potęga tej liczby jest większa od jej kwadratu
***kółko***: punkt p jest oddalony o 7 cm od środka okregu o promieniu 11 cm . przez ten punkt przeprowadzono cięciwę długości 18 cm. jakie są długości odcinków na które punkt p
***blondi***: niech a i b będa takimi liczbami rzeczywistymi dodatnimi że 3a=25 oraz 5b=27 uzasadnij że iloczyn liczb a i b jest liczba naturalną .
szybko pomocy: uzasadnij że jeśli liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania ax2 +bx+c=0 gdzie a*c≠0 to liczby 1/x1 i 1/x2 są pierwiastakim równania cx2+bx+a=0
nieznana: 1)5x-6=2y-3, 2) 5-x=5-(y+3), 3) 2x+7=3y+4, 4) 2x-y=6-x prosze o pomoc
blondi: dla jakich wartości parametru m prosta y=(2m-3)x+6 wraz z osiami układu współżędnych ogranicz trójkąt o polu 9
haush: Plis niech mi ktos pomoże z tymi dwoma zadaniami....
artur: rozwiaz nierownosci; 1+2x<5x+9 , (6-x):2>5 , 2(x+4)≤4 , (4x-6):3<2x+3 , 2x+3(x-1)≥x-1 prosze o szczegółowe rozwiazanie zebym wiedział krok po kroku o co chodzi
Rudzia: Do Ety
Izabella: podstawa ostroslupa jest trojkat rownoboczny o boku a=6 cm., krawedz boczna |BS|= 5cm jest prostopadla do podstawy. obliczPC i V.
paula: rozwiaz graficznie uklad nierownosci x>2
Aga: dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny którego wszystkie krawedzie maja długośc a . oblicz odległość podstawy tego ostrosłupa do jego ściany bocznej
Alka: Obwód równoległoboku jest równy 56, a stosunek długości jego wysokości jest równy 3:4 Oblicz długość boków tego równoległoboku.
judyta: Rozwiaz uklad rownan metoda podstawiania oraz metoda przeciwnych wspołczynnikow x(x+3)-(x+4)do kwadratu=2y-1
mark: Eta jeśli jesteś to proszę cię o pomoc z tym zadaniem totolotka babka chciała mi postawić 2 za to zadanie
daria: prosze o rozwiazanie ; -3x+4y-1=0 , 2(x+1)+y=0 , (3x-6):3=y+2
teresa: witam mam takie zadanie ; p(x):xE R i x+4≤3 a drugie to; p(x); xE C i x-2>5 jak to zrobic?/
Alka: dane są zbiory liczb rzeczywistych A={x:x e R i |3x-10|<4}
Darek: fynkcja kwadratowa f okreslona jest wzorem f(x)=ax2+bx+c jednym z miejsc zerowych funkcji f jest liczba 3 wierzcholkiem paraboli ktora jest
Izabella: w ostroslupie prawidlowym trojkatnym promien okregu opisanego na podstawie wynosi 2 pierwiastki z 3, kat nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy rowny jest
Daisy: Złotnik ma dwie sztabki wykonane z różnych stopów. Pierwsza sztabka składa sie ze 120 g złota
haush: Oblicz z jaka srednia predkoscia autobus przejechal odleglosc 120 km, wiedzac ze gdyby jechal z predkoscia srednia o 10km/h wieksza, to czas przejazdu bylby krotszy o 36 min.
sabinka: bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu ; Wyznacz A i B,czesc wspolna dla AiB,A/B,B/A wiedzac ze;
GRETA: USTAW W KOLEJCE PO OBIAD ANIę ,KASIE I JACKA. NA ILE SPOSOBóW MOżNA TO ZROBIć.
małgoska: witam wszystkich czy ktos mi poradzi gdzie znalezc podobna stronke do tej lecz z chemi mam sporo zadan do ktorych nie moge znalezc do nich informacji
manivawi: Wyjaśniłby mi ktoś idee obliczania całek, tak łopatologicznie nawet na najprostszym przykładzie
GRETA: rzucamy cztery monety. Ile jest wszystkich zdarzeń elementarnych ZAD 2
Ev: Prosiłabym o jak najprostsze rozwiazanie takiego zadania: