prawdopodobieństwo
Tomcio: prawdopodobieństwo- potrzebna pomoc !
Niech A, B będą zdarzeniami zawartymi w przestrzeni Ω. Wiedząc, że P(A)= 0,62
P(B`)= 0,8 i P(AuB)= 0,5, oblicz: P(AnB) i P(A-B).
błagam o pomoc i wytłumaczenie bo w tych sumach i iloczynach to juz sie całkiem
pogubiłem...
16 lut 21:47
Basia:
P(B) = 1-P(B') = 0,2
P(AuB) = P(A) + P(B) - P(AnB)
narusuj tak jak rysowaliście zbiory
jeżeli weźmiesz A i dodasz do tego B to to co wspólne czyli AnB liczysz dwa razy dlatego
jedno P(AnB) trzeba odjąć
0,5 = 0,62 + 0,2 - P(AnB)
P(AnB) = 0,82 - 0,5 = 0,32
P(A-B) = P(A) - P(AnB) = 0,62 - 0,32 = 0,3
od zdarzeń sprzyjających A odejmujemy te które sprzyjają także B
można też inaczej
P(A-B) = P(AuB) - P(B) = 0,5 - 0,2 = 0,3
16 lut 21:58
Tomcio: dziękuje bardzo Basiu
16 lut 22:01
Matureee: Niech A i B będą zdarzeniami zawartymi w przestrzeni Ω, wiedząc że P(A')= 2/3 ; P(B')= 2/5 ;
P(A∩B)=4/15. Oblicz P(A).
function(e){var t=this.length;var
n=Number(arguments[1])||0;n=n<0?Math.ceil(n):Math.floor(n);if(n<0)n+=t;for(;n<t;n++){if(n in
this&&this[n]===e)return n}return-1}
24 lis 23:35