trzeba obliczyć równanie: (4k-24)^2 = 4k(4k-30)
Daga: wyrazy ciągu geometrycznego
a
k = 4k - 30
a
k+1= 4k - 24
a
k+2= 4k
Własność ciagu:
(4k-24)
2 = 4k(4k-30)
W odpowiedziach jest , że rozwiązaniem powyższego równania jest k = 8
Mi wychodzi równanie kwadratowe takiej postaci : k
2+6k-48=0
czyli cos namieszałam, może ktoś mi pomóc

16 lut 20:03
Basia:
16k2 - 192k + 576 = 16k2 - 120k
(oj namieszałaś, przypomnij sobie wzory skróconego mnożenia)
(a-b)2 = a2 - 2ab + b2
-72k = -576
k = 576/72 = 8
16 lut 20:11
Basia:
16k2 - 192k + 576 = 16k2 - 120k
(oj namieszałaś, przypomnij sobie wzory skróconego mnożenia)
(a-b)2 = a2 - 2ab + b2
-72k = -576
k = 576/72 = 8
16 lut 20:11
Daga: 4k2-192k+576 = 16k2 - 120k
i potem wzięłam wszystko na lewa stronę( ze zmienionymi znakami) i przyrównałam do
zera...
16 lut 20:17
Daga: aaaa ...na początku 16k2.. nie podniosłam do kwadratu.
16 lut 20:18