Zadanie
kwiatuszek: wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość równą długości krawędzi
podstawy. Znajdź miarę kąta jaki tworzy krawędź boczna z płaszczyzną podstawy
16 lut 19:05
Eta:
Narysuj ten ostrosłup, zaznacz kąt między krawędzią
i wysokością w podstawie.
H= a hp= a√3 /2
trójkat prostokątny , z którego policzymy wartość kąta to
H --- wysokość ostr. --- przyprostokatna przeciwległa kątowi α
2/3 hp --- przyprostokatna przyległa do kata α
k --- krawędż boczna --- przeciwprostokatna tego trójkata
z funkcji H/ (2/3)hp = tgα ( 2/3)hp = a√3/ 3
więc tgα= a / (a√3)/3
tgα= 3/√3 to tg α= √3 to α= 60o
16 lut 19:17
kwiatuszek: dzięki za pomoc
16 lut 20:37