POMOCY
haush: Oblicz z jaka srednia predkoscia autobus przejechal odleglosc 120 km, wiedzac ze gdyby
jechal z predkoscia srednia o 10km/h wieksza, to czas przejazdu bylby krotszy o 36 min.
2.Wyznacz wspolczynniki a,b wielomianu W(x) = x3 + ax2 + bx + 1 wiedząc że dla kazdego
x∈R prawdziwa jest rownosc W(x – 1) – W(x) = –3x2 + 3x – 6.
3.Własciciel sklepu kupuje w hurtowni plyty zespolyu "Emotion" po 30 zł za sztuke i
sprzedaje 56 sztuk miesiecznie po 50 zł za sztuke. Badania rynku wykazaly że każda
obniżka ceny o 1Zł zwiekszy liczbe sprzedanych płyt o 4 sztuki (miesiecznie).o
a) Wyznacz wzór funkcji miesiecznego zysku właściciela sklepu w zaleznosci od obniozki
ceny plyty "Emotnion" (w pełnych złotych). Podaj dziedzine tej funkcji.
b) Jaką cene plyty powiennien ustalic sprzedawca aby miesieczny zysk sprzedazy byl
najwiekszy. Oblicz miesieczny najwiekszy zysk właściciele sklepu za sprzedarz plyty
"Emotnion"
z gory dziekuje za rozwiazania, plis pomozcie
16 lut 12:24
Bogdan:
ad 1.
1. vt = 120
2. (v + 10)(t - 36/60) = 200
Rozwiąż ten układ równań.
ad 2.
W(x - 1) - W(x) = (x - 1)3 + a(x - 1)2 + b(x - 1) + 1 - x3 - ax2 - bx - 1 =
= x3 - 3x2 + 3x - 1 + ax2 - 2ax + a - x3 - ax2 - bx =
= -3x2 = -3x2 + (3 - 2a - b)x - (1 - a)
1. 1 - a = 6
2. 3 - 2a - b = 3
Rozwiąż ten układ równań
16 lut 13:05
Bogdan:
Podaj jakąś swoją propozycję rozwiązania zadania 3. Ustosunkujemy się do niej, ale
najpierw spróbuj sam.
Powodzenia
16 lut 13:28
haush: tyle ze wlasnie trzeciego nie jestem w stanie zrobic... tzn probowalem uklady rownan zeby
dojsc do tego jaki ma byc wzor na funkcje ale nie chce mi to wyjsc wiec niewiem jak mam
to inaczej zapisac jak nie ukladami rownan....
16 lut 13:51
haush: i dlaczego w pierwszym zadaniu (v + 10)(t - 36/60) = 200
skad sie wzielo to 200
16 lut 14:59
Bogdan:
Łatwo się domyśleć z pierwszego równania, że w drugim powinno być po prawej stronie
równości 120, bo przecież to ta sama długość drogi, mimo to przepraszam za wpisanie
niewłaściwej liczby.
16 lut 15:32
Bogdan:
ad3.
Wskazówka.
x - ilość złotówek, czyli kwota obniżki ceny
zysk na jednej płycie przed obniżeniem jej ceny = 20 zł.
Zbadaj zależność określającą zysk: f(x) = (20 - x)(56 + 4x)
16 lut 16:19