Granica nie wiem jak to zrobić
Mateo: lim x→0+ ( dąży do zera od prawej strony) (tgx)tgx
16 lut 20:53
Mateo: czy tak jest dobrze

(tgx)
tgx = e
tgxlntgx = e
lntgx/tgx = e
1 = e
16 lut 21:15
Basia:
logarytmujemy to wyrażenie (logarytmem naturalnym) i mamy
tgx * ln(tgx) = ln(tgx) / ( 1/tgx) = ln(tgx) / ctgx
x→0 ⇒ tgx → 0 ⇒ ln(tgx) → -∞
x→0+ ⇒ ctgx → -∞
czyli można zastosować regułę de l'Hospitala
[ln(tgx)]' = (1/tgx)*(1/cos2x) = ctgx * (1/cos2x) = (cosx/sinx)*(1/cos2x) =
1/(sinxcosx)
[ctgx]' = -1/sin2x
1 sin 2x
L'(x) / M'(x) = - ------------ * ---------- = - (sinx/cosx) = -tgx → 0 dla x→0
sinxcosx 1
16 lut 21:18
Basia:
nie bardzo umiem "rozczytać" Twoje rozwiązanie ale ostatecznie mamy
ln(w(x)) → 0 (co pokazałam wyżej)
czyli
w(x) → e0 = 1
16 lut 21:22
Mateo: dziekuje Tobie bardzo
16 lut 21:27