Zadanie
kwiatuszek: pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe S, a ściana
boczna nachylona do płaszczyzny podstawy kąt α . oblicz długość podstawy tego
ostrosłupa
16 lut 20:53
Basia:
Pc = a2√3/4 + 3*(1/2)*a*hb
cosα = (h/3) / hb
hb = h / (3cosα) h = a√3/2
hb = a√3 / (6cosα)
a2√3 / 4 + (3/2)*a*a√3 / (6cosα) = S
a2√3 * [ 1/4 + 3√3 / (12cosα) ] = S
[a2√3 /2]*[1/2 + 3√3 / (6cosα) ] =S
a2 = 2S / [ √3*(1/2 + 3√3 / (6cosα))]
a2 = 2S / [√3/2 + 9/6cosα]
a2 = 2S / [√3/2 + 3/2cosα]
a2 = 2S / [ (√3cosα +3)/2cosα]
a2 = 4Scosα / ( √3cosα +3)
czyli a to pierwaiastek z tego co wyżej, ale mogłam się pomylić w rachunkach
17 lut 00:08
kwiatuszek: dzięki wielkie za pomoc
17 lut 21:02