Potrzebna pomoc:)
Karla: Dany jest prostokąt o bokcahc dlugosci 12 i 8 cm. Dluzszy bok prostokata zmienijszono o b
cm a krotszy zwiekszono o b cm Wyznacz b tak aby pole otrzymanego prostokata bylo
najwieksze.Oblicz to najwieksze pole.
16 lut 15:48
Eta:
długości boków nowego prostokata to:
12 - b i 8 +b gdzie 0< b <12
P(b)= ( 12 -b)( 8+b) = - b2 +4b +96 --- jest to f. kwadratowa
więc max osiąga w wierzcołku paraboli) W( xw , yw)
u nas mamy bw= -4/ -2 bw= 2
czyli dla b= 2
P(2) = - (2)2 +4*2 +96 = - 4 + 104 = 100
czyli dla b= 2 cm pole jest największe
i jest równe wtedy 100 cm2
16 lut 16:25