POmocc potrzebnaa !!!:))
Karla: Sprawdz czy liczba -256 jest wyrazem ciagu geometrycznego (an) w ktorym a3=-4 a
a5=-16
16 lut 19:17
Karla: POmocyy
16 lut 19:32
zero:
a3 = a1 *q2 a5= a1 *q4
a1*q2 = - 4
a1 *q4 = - 16 to a1 *q2 *q2 = - 16 to - 4 *q2 = -16
to q2 = 4 to q = 2 lub q= - 2
to a1 * 4 = - 4 to a1= -1
mamy dwa takie ciągi
a1 = -1 q= 2 lub a1 = -1 q= - 2
1/ : - 1, -2, -4, -8 , -16, ....
2/ : -1, 2 , - 4, 8, - 16, .....
an= a1 *qn-1
- 256 = -1 *2n-1 /: (-1)
2n-1 = 256 256 = 28
2n-1 = 28
n-1= 8 to n= 9
liczba - 256 jest dziewiątym wyrazem pierwszego ciągu
i dziewiątym wyrazem drugiego ciagu
bo a9 = (-1) *( - 2) 8 = -256
16 lut 19:48