procenty
Ev: Prosiłabym o jak najprostsze rozwiazanie takiego zadania:
Od maja do pazdziernika własciciel gospodarstwa miał miesiecznie
1500zł zysku. W listopadzie i w grudniu jego zysk spadł o ten sam procent w każdym z
tych miesiecy i w grudniu mial 960 zł zysku. O ile procent spadły zyski
własciciela w listopadzie.
16 lut 01:10
Tolek: Juz obliczalem dla kogos te samo zadanie. Mozna to wyliczyc z procentu skladanego lub
ciagu geometrycznego.
x- Zysk w listopadzie q
1500 X 960 - kolejne wyrazy ciagu g
1500*960=x2
x=1200
1200:1500= 0,8
Odp: zysk w listopadzie spadl o 20%
16 lut 01:59
Ev: no własnie ale prosiłabym zeby to nie było ani ciagiem geometrycznym ani procentem
składanym tylko zwyczajnym równaniem.
16 lut 08:34