cosinus kąta
bla bla: Mamy trojkąt prostokątny równoramienny gdzie AB=AC. CD i BE to środkowe boków, które
przecinają się w punkcie P. wyznacz cos kąta BPD
16 lut 20:35
Basia:
oznaczenia:
kąt ABE = kąt ACD = α
kąt BPD = kąt CPE = β
z tego mamy:
kąt CEP = kąt BDP = 180 - (α+β)
kąt AEP = kąt ADP = 180 - [ 180 - (α+β) ] = α+β
z tr. EAB mamy
α+β+90+α = 180
β = 90 - 2α
cosβ = cos(90-2α) = sin2α = 2sinαcosα
z tr. EAD mamy
tgα= (a/2) / a = 1/2
sinα / cosα = 1/2
cosα = 2sinα
sin2α+cos2α = 1
sinα + 4sin2α = 1
5sinα = 1
sin α = 1/5
czyli sinα = √1/5= 1/p{5) bo α jest kątem ostrym (mniejszym od 450)
stąd:
cosα = 2/√5
cosβ = 2*(1/√5)*(2/√5) = 4/5
16 lut 21:06
bla bla: dzieki wielkie
16 lut 21:17