Znajdź długość boków tego prostokąta.
Tomasz: Obwód prostokąta jest równy 70, a jego przekątna ma długość 25. Znajdź długość boków tego
prostokąta.
16 lut 22:39
Mickej: P=1/2pq gdzie p,q-przekątne
70=1/2*25*p
25p=140
p=5,6
przekątne przecinaja sie pod kątem prostym dokładnie w połowie wiec jak sobie narysujesz
prostokąt nastepnie jego przekątne a na końcu wyznaczysz sobie połówki tych przekątnych
to zauważysz ze mozesz zastosować pitagorasa
16 lut 22:46
Basia:
L = 2a+2b
2a+2b = 70
a+b =35
b = 35 -a
z tw. Pitagorasa
a2 + b2 = c2
a2 + (35-a)2 = 252
a2 + 352 - 70a + a2 -252 =0
2a2 - 70a + 1225 - 625 =0
2a2 - 70a + 600 = 0 /:2
a2 - 35a + 300 =0
Δ = 1225 - 1200 = 25
√Δ = 5
a1 = (35-5)/2 = 15 b1=20
a2 = (35+5)/2 = 20 b2 = 15
prostokąt ma wymiary: 15 i 20
16 lut 22:46
Mickej: dobra mój bład nie potrafie czytac trzeba było obwód a ja pole
16 lut 22:49
16 lut 22:50
Mickej: wiem widzę widzę błąd poszłem na maxa teraz
16 lut 22:53