POMOCY
GRETA: rzucamy cztery monety. Ile jest wszystkich zdarzeń elementarnych
ZAD 2
RZUCAMY TRZEMA KOSTKAMI SZEśCIENNYMI.ILE JEST WSZYSTKICH ZDARZEń ELEMENTARNYCH
16 lut 09:35
Eta:
1/ wszystkich zd. elementarnych jest tyle, ile jest cztero-elem.
wariacji ze zbioru dwu-elementowego.
czyli ilość zdarzeń jest;
Wnk = nk gdzie n= 2 k=4
W24 = 24 = 16
można elem.tego zbioru podać tak;
Ω= { ( O,O,O,O) (O,R,R,O) (R,R,O,O) (R,O,R,O)( R,R,R,R)
..... itd wszystkich takich ciągów cztero-elementowych jest 16- cie
2/ podobnie; ilość wszystkich zdarzeń elem. jest taka jakilość wariacji
trój-elem. ze zbioru sześcio - elem.
W63 = 63= 216
Ω= { ( 1,1,1)( 1,2,3)(1,2,5) (1,3,6) (6,6,6) ( 5,3,2) ......... } jest ich 216 - cie
16 lut 11:37