ile krawędzi ma podstawa graniastosłupa
sylwia: liczba wszystkich przekatnych podstaw i ścian bocznych pewnego graniastosłupa jest równa
110. Oblicz ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa.
16 lut 20:11
zero:
n --- ilośc boków w podstawie
ściany sa prostokatami więc ilość przekatnych w ścianach
to 2*n ilość przekatnych w wielokącie wypukłym
wyraża się wzorem n(n-3)/2 ponieważ są dwie podstawy to
ilość przekatnych w obydwu jest n(n-3)
to 2n + n(n-3) = 110
n2 -n - 110=0 Δ= 441 √Δ= 21
n1 = 11 n2 <0 --- odrzucamy bo n€ N
więc podstawa jest jedenastokąt
16 lut 20:22