y
aaaaa: Wujek Zenek wyłożył kwadratową powierzchnię podłogi deskami o grubości 5 cm i szerokości
15 cm. Zużył 0,45 m3 desek o długościach 90cm i 50 cm. Podczas układania nie rozciął
żadnej z nich. Jakie są wymiary podłogi ?
16 lut 16:42
Basia:
objętość desek: V = 0,45m3 = 0,45*(100cm)3 = 0,45*106 cm3 = 450 000 cm3
grubość desek: 5cm czyli
Pp = 450 000 cm3 / 5cm = 90 000 cm2
pokój jest kwadratem
a2 = 90 000 cm2 = 9*104 cm2
a = 3*102 cm = 300 cm = 3m
a jak je układał to już sam (sama) pokombinuj bo tu trudno cokolwiek narysować
16 lut 21:49