POmocyyy!!
Darek: fynkcja kwadratowa f okreslona jest wzorem f(x)=ax2+bx+c
jednym z miejsc zerowych funkcji f jest liczba 3 wierzcholkiem paraboli ktora jest
wykresem funkcji f jest punkt W91,4)
a) naszkicuj wykres funkcji
b)oblicz wspolczynnik a,b,c
c)podaj zbior rozwiazan nierownosci f(x)>0
16 lut 13:11
Bogdan:
f(x) = a(x - 1)2 + 4
f(3) = 0
a(3 - 1)2 + 4 = 0 więc a = -1
f(x) = -(x - 1)2 + 4 → f(x) = -x2 + 2x + 3
(3 + x2) / 2 = 1 → 3 + x2 = 2 → x2 = -1
f(x) = -(x - 3)(x + 1)
+ + + +
------------- -1 ---------- 3 ------------>
- - - - - - - -
f(x) > 0 dla x € (-1, 3)
16 lut 13:22
mIKO: jakie wspólrzędne ma W (91,4)
16 lut 13:29
mIKO: o już jest rozwiązanie
16 lut 13:30
Bogdan:
Do mIKO. Łatwo to ustalić, Darek zamiast nawiasu wpisał 9, bo to jest ten sam klawisz,
to się czasami zdarza przy szybkim pisaniu. Wierzchołek W = (1, 4).
16 lut 13:32
Darek: Dzięki
16 lut 13:32
mIKO: właśnie się domyśliłam jak wysłałam... no ale różnie mogło być..."a kto pyta nie błądzi"
hehe
16 lut 13:38