?
szybko pomocy: uzasadnij że jeśli liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania ax2 +bx+c=0 gdzie a*c≠0 to
liczby 1/x1 i 1/x2 są pierwiastakim równania cx2+bx+a=0
16 lut 15:29
Basia:
policzmy:
W=c(x - 1/x1)(x - 1/x2) = c[x2 - x/x2 - x/x1 + 1/(x1*x2) ] =
c[ x2 -x( 1/x1 + 1/x2) + 1/(x1*x2) ] =
x1 + x2 1
c[ x2 - x* ------------------- + ------------------- ]
x1*x2 x1*x2
ponieważ x1 i x2 są pierwiastkami równania ax2 + bx +c to na mocy wzorów Viete'a
x1 + x2 = -b/a
x1*x2 = c/a
czyli:
-b/a 1
W = c[ x2 - x * ------------ + ------ ] =
c/a c/a
c[ x2 + x * (b/a)*(a/c) + a/c ] = c [ x2 + (b/c)*x + a/c ] =
cx2 + bx + a
udowodniłam, że
cx2 + bx + a = c(x - 1/x1)(x - 1/x2)
czyli, że 1/x1 i 1/x2 są pierwiastkami wielomoianu cx2 + bx +a
16 lut 19:18
szybko pomocy: dobra robota

uratowałaś całej klasie życie
16 lut 20:07