Basia:
BS jest prostopadła do pł. podstawy czyli jest wysokością ostrosłupa
H = 5
P
p to pole tr.równobocznego o boku a
P
p = a
p{3}/4 = 36
√3/4 = 9
√3
V = (1/3)*P
p*H = (1/3)*9
√3*5 = 3
√3*5 = 15
√3
ABS i CBS są trójkatami prostokatnymi przystającymi
P
ABS = P
CBS = AB*BS/2 = 6*5/2 =15
trzecia ściana ACS jest trójkatem równoramiennym
spodek wysokości tej ściany P pokrywa się ze spodkiem wysokości podstawy
trójkąt PBS jest prostokatny
stąd przy oznaczeniach: h - wysokośc podstawy i h
b - wysokość ACS mamy
h = a
√3/2 = 6
√3/2 = 3
√3
h
b2 = h
2 + BS
2
h
b2 = (3
√3)
2 + 5
2 = 9*3 + 25 = 27 + 25 = 52 = 4*13
h
b = 2
√13
P
ACS = a*h
b/2 = 6*2
√13/2 = 6
√13
P
c = P
p + P
ABS + P
CBS + P
ACS
P
c = 9
√3 + 15 + 15 + 6
√13 = 30 + 9
√3 + 6
√13
mogłam pomylić się w rachunkach
sprawdź











!