Basia:
wszystkich żetonów jest 4n+2 czyli
mocΩ = (
24n+2)
(symbol Newtona to ma być, wychodzi taki mało udany)
łączna wartość żetonów = 4 ⇔
( oba są dwuzłotowe ) lub ( jeden jednozłotowy i drugi trzyzłotowy)
mocA = (
2n+2) + (
1n)*(
12n)
(n+2)!
---------- + n*2n
2!*n!
P(A) = ---------------------------
(4n+2)!
---------------
2!*(4n)!
(n+1)(n+2)
----------------- + 2n
2
2
P(A) = ----------------------------------
(4n+1)(4n+2)
---------------------
2
(n+1)(n+2) + 4n
2 2
P(A) = ----------------------------- * ------------------------------ =
2 (4n+1)(4n+2)
n
2 + 3n + 2 + 4n
2 5n
2 + 3n + 2 1
-------------------------- = ---------------------- = -----
16n
2 + 12n +2 16n
2 +12n +2 3
3(5n
2 + 3n + 2) = 16n
2 + 12n +2
15n
2 + 9n +6 = 16n
2 + 12n + 2
-n
2 - 3n + 4 = 0 /*(-1)
n
2 + 3n -4 =0
Δ = 9 - 4*1*(-4) = 9+16 = 25
√Δ = 5
n
1 = (-3-5)/2 = -4 odpada bo n∈N
n
2 = (-3+5)/2 = 1
czyli:
1 żeton 1zł.
3 żetony 2zł.
2 żetony 3zł.
pod warunkiem, że nie pomyliłam się w rachunkach
sprawdzaj














