zadanko....
zawsze_niedouczony: Ciąg (an) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym. Suma wszystkich wyrazów o numerach
parzystych wynosi 8, a suma wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych wynosi 12.
Oblicz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu. Podaj wzór na n-ty wyraz ciągu.
16 lut 17:33
Basia:
rozbijamy ten ciąg na dwa różne
bn = a2k k∈C i k≥1
cn = a2k-1 k∈C i k≥1
są to ciągi geometryczne zbieżne o ilorazie q2
Sb = b1 / (1-q2) = a2 / (1-q2) = 8
Sc = c1 / (1-q2) = a1 / (1-q2) = 12
a2 = a1*q
a1*q = 8(1-q2)
a1 = 12(1-q2)
12(1-q2)*q = 8(1-q2) / (1-q2) można bo ciągi są zbiezne czyli q2≠1
12q= 8
q= 8/12 = 2/3
a1 = 12(1-4/9) = 12*5/9 = 4*5/3 = 20/3
an = a1*qn = (20/3)*(2/3)n
16 lut 17:58
zawsze_niedouczony: Basiu jestes WIELKA.........pieknie dziekuje
16 lut 19:20
Basia:
tak na prawdę jestem malutka; tylko 162 cm, ale dzięki za dobre słowo; krzepi
16 lut 19:26