prawdopodobieństwo
mark: Eta jeśli jesteś to proszę cię o pomoc
z tym zadaniem totolotka babka chciała mi postawić 2 za to zadanie
kazała mi je rozpisać jeszcze raz na jutro czy mogę liczyć na twoja pomoc
mam to zrobić krok po kroku łącznie ze skracaniem a ja nie mam już siły i tak naprawdę to
nie wiem jak ma to zrobić
Jakie mamy szanse w totolotku, że trafimy szóstkę? Oszacuj wynik
16 lut 14:06
Eta:
Witam!
Oooo! ... do czego Twoja Pani miała zastrzeżenie ?
Napisz dokładnie o co chodziło? czekam!
16 lut 14:09
Eta:
Więc miałeś tak rozwiązane:
mocΩ= C496
49! 43! *44*45*46*47*48*49
C496 = -------- = -------------------------------- po skróceniu
6! * 43! 43! * 1*2*3*4*5*6
otrzymujemy:
moc Ω= 11*3*23*47*8*49 = 13 983 816
moc A= C66 = 1 ( bo jest tylko jedna szóstka)
P(A) = 1/ 13 983 816 wydziel na kalkulatorze
wyjdzie wynik w ułamku dziesiętnym
P(A)≈0, 000000072 ≈ 0,72 *10-7
Może nie napisałeś tych obliczeń?
O ile pamiętam ... pytałeś mnie jak to prościej zapisać
" te silnie , by nie liczyć aż tak długiego iloczynu ?"
takie było Twoje ostatnie pytanie do mnie!
Napisałeś ,że ok!...... teraz masz już obliczone wraz z oszacowaniem
( czyli przybliżeniem)
16 lut 14:28
mark: zrobiłem to zadanie napisałem tak jak ty podałem a raczej oszacowałem wynik
i pytanie skąd ci się to wzieło prosze żebyś mi to poskracał całą lekcje mnie męczyła
no i w sumie miała rację bo nie wiedziałem jak to poskracać więc do jutra mam sie nauczyć
i wytłmaczyć a mam jutro dwie klasówki jedna z fizyki a druga z histori chciałbym sie
przygotować
ale jak narazie to myślę o tym zadaniu
16 lut 14:32
mark: bardzo ci dziękuję nie jestem dobry z matematyki opornie mi to idzie chociasz bardzo sie
staram
a mozesz mi powiedzieć z kad te 11*3*23*47
tylko sie nie denerwój na mnie
16 lut 14:36
Eta: Denerw
uj

44 skracasz z 4 i masz 11 bo 44:4= 11
46 skracasz z 2 i masz 23 bo 46:2= 23
48 skracasz z 6 i masz 8 bo 48:6 = 8
45 skracasz z 5 i masz 9 bo 45:5=9
tą dziewiątkę skracasz z 3 bo 9:3 = 3
i masz już wszystko z mianownika poskracane
więc Ci zostaje:
11* 3*23*47*8*49 ( już chyba teraz wiesz ?)
Ucz sie do klasówek

Powodzenia!
I nie "zawal" tego zadania ponownie!
16 lut 14:51
mark: bardzo ale to bardzo ci dziekuję
16 lut 15:07
Eta: OK! Dasz sobie radę . Powodzenia!
16 lut 15:09