wielomiany
Kasia: czy to jest dobrze?

wielomiany

pierwiastkami wielomianu w(x)= x
3 - x
2 +ax + b są tylko dwie liczby: 2 oraz (-3).
a) oblicz a i b, tu mi wyszło a = -8 i b = 12 dobrze mi wyszło?
b) zapisz wielomian w postaci iloczyny czynników liniowych, i tu nie do konca wim jak to
powinno być... czy ktos mi wytłumaczy ta postać iloczynowa?
16 lut 20:27
NHH: W(2)=8-4+2a+b
w(-3)=27-9-3a+b
0=4+2a+b
0=18-3a+b
i z tego wyliczasz a i b
a iloczynowa to chyba tak mi sie zdaje

(x-2)(x+3)
16 lut 20:41
wielomian:
więc a= - 8 b= 12 obliczyłaś poprawnie>
teraz podstawiasz do W(x) te wartości a i b
ponieważ x= 2 i x = - 3 sa pierwiastkami
to W(x) jest podzielny przez
(x-2)(x+3) = x2 +x -6
(x3 -x2 -8x +12 ) : ( x2 +x - 6) = x - 2
-x3 -x2 +6x
---------------
= -2x2 -2x +12
+2x2 +2x - 12
--------------------
= = =
rozkład W(x) = ( x-2) (x+3)(x-2) = (x-2)2 (x+3)
16 lut 20:42
wielomian:
Poprawka: skoro czynników liniowych to tak:
W(x) = (x -2) (x+3)(x -2)
16 lut 20:44
Basia:
w(2) =0 i w(-3)=0
8 - 4 + 2a + b =0
2a+b = -4
-27 - 9 - 3a +b =0
-3a +b = 36 /*(-1)
2a + b = -4
3a - b = -36
----------------
5a = -40
a = -8
-16 + b = -4
b = 12
czyli dobrze Ci wyszło
ad b)
jeżeli liczba x0 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) to W(x) jest podzielny przez x-x0
czyli Twój wielomian x3 - x2 - 8x + 12 musi dać się podzielić przez
x - 2 i przez x - (-3) = x + 3 czyli ostatecznie przez
(x-2)(x+3) = x2 +x -6
wykonaj dzielenie
wynikiem dzielenia będzie x-2
i wtedy W(x) = (x-2)(x+3)(x-2) = (x+3)(x-2)2
16 lut 20:44
NHH: Hahah jak czlowiek chce szybciutko zrobic to błedy robi. Żal co do mnie
16 lut 20:47
Kasia: dzięki
16 lut 20:48
wielomian: Spoko, każdemu sie to zdarza!

Ważne są dobre chęci

Pozdarawiam!
16 lut 20:48