uklad rownan
judyta: Rozwiaz uklad rownan metoda podstawiania oraz metoda przeciwnych wspołczynnikow
x(x+3)-(x+4)do kwadratu=2y-1
-y+2x=28
16 lut 14:10
haush: METODA PODSTAWIANIA
x(x+3)-(x+4)2=2y-1
-y+2x=28 |-2x
x2+3x-(x2+8x+16)=2y-1
-y=28-2x
x2+3x-x2-8x-16=2(-28+2x)-1
y=-28+2x
-5x-16=-56+4x-1
-9x=-41
x=41/9
y=-28+2(41/9)=...podaj wynik
mozliwe ze cos zle jest oblicznone bo dziwny wynik ale robisz na tej zasadzie wlasnie
16 lut 14:19
judyta: dzieki wielkie zaraz to sobie obadam na spokojnie
16 lut 14:23
judyta: mam pytanie skad ci sie wzieło -9x=-41
16 lut 14:32