Oblicz objetosc ostroslupa
NHH: Podstawą ostroslupa jesr romb o boku dlugosci 18 cm. kazda ze scian bocznych tworzy z
płaszczyzną podstawy kat 45 stopni. Pole powierzchni bocznej ostroslupa jest rowne 432
cm2.Oblicz objetosc ostroslupa
16 lut 20:11
NHH: Czy jest w ktos w stanie to obliczyc
16 lut 20:30
NHH N:
narysuj ten ostrosłup.
Z tego .że wszystkie ściany są nachylone pod tym samym kątem
do podstawy wynika , że długość promienia okręgu wpisanego
w ten romb = a/2 czyli r= 9cm.
r= P/p gdzie P --- pole p = połowa obwodu rombu
zatem P= p*r r= 9 p= 4*18 /2= 36
to P= 36* 9 = 324 cm2
V= (1/3)*P*H pozostaje wyliczyć H
Pb = 4*(1/2)* 18* hb to hb = 432/ 36 = 12 cm
z trójkąta prostokatnego
H --- wysokość hb --- wysokość w ścianie
zfunkcji sin 45o mamy
H= hb / sin45o sin 45o = √2 /2
to H= 6√2 cm
V= (1/3)*324 *6√2= 324 *2√2 = 648√2 cm3
16 lut 21:20
NHH: Dzieki wielkie. Ale mam jedno pytanie skad wzioles ten wzor na pole
16 lut 22:25
NHH N:
Zobacz tutaj dział;"geometria na płaszczyźnie"
Okrąg wpisany w czworokąt
2P
r = -------------- to P= r*( a+b+c+d) /2
a +b +c +d
16 lut 22:42
NHH: bo ja majac podana wysokość trójkąta obliczylem Pp
Pp1=1\2*a*H
Pp1=9*6√ 2 =54√ 2
Pp=4*54√2 =216√ 2
17 lut 10:51