zadania
Ircia: Na poczcie stały obok siebie dwie paczki, każda w kształcie sześcianu. Większa paczka
miała krawędź o 2dm.dłuższą niż krawędź mniejszej paczki, a objętość o 98 litrów większą
niż objętość mniejszej paczki.
Oblicz jakim procentem powierzchni całkowitej większej paczki była powierzchnia całkowita
mniejszej paczki.
błagam o pomoc i wytłumaczenie bo nie wiem co z tym zrobic?
16 lut 21:36
Basia:
1 litr = 1dm3
a - długość boku mniejszej paczki
b - długość boku większej paczki
b = a+2
Vb = Va+98
Vb = b3
Va = a3
b3 = a3 + 98
(a+2)3 = a3 + 98
a3 + 6a2 + 12a + 8 = a3 + 98
6a2 + 12a - 90 =0 /:6
a2 + 2a - 15 = 0
Δ = 4 + 60 = 64
√Δ = 8
a1 = (-2-8)/2 = -5 niemożliwe bo a>0
a2 =(-2+8)/2 = 3
a=3
b=5
Pa = 6a2 = 6*9 = 54
Pb = 6b2 = 6*25 = 150
150 100%
54 x%
x = 54*100 / 150 = 54*10 / 15 = 54*2/3 = 18*2 = 36%
16 lut 23:49