Wielomian P(x)=x^3-21x 20 rozłóż na czynniki liniowe
Annie : Wielomian P(x)=x
3-21x+20 rozłóż na czynniki liniowe , to znaczy zapisz go w postaci
iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.
Rozwiązałam je, ale nie wiem czy dobrze
16 lut 17:58
Basia:
łatwo zauważyć, że P(1) = 13 -21*1 +20 = 1 - 21 + 20 =0
czyli wielomian jest podzielny przez x-1
wykonujemy dzielenie
x3 - 21x + 20 : x-1 = x2 + x - 20
-x3 +x2
-------------------
x2 - 21x + 20
-x2 + x
-------------------------
- 20x + 20
20x + 20
--------------------------
= =
czyli:
x3 - 21x + 20 = (x -1)(x2 + x - 20)
rozkładamy
y = x2 + x - 20
Δ = 1 - 4*1*(-20) = 81
√Δ =9
x1 = (-1-9)/2 = -5
x2 = (-1+9)/2 = 4
x2 + x - 20 = (x-4)(x+5)
czyli:
x3 - 21x + 20 = (x-1)(x-4)(x+5)
16 lut 18:15
kluska9113: P(x)=x
3-21+20 =
= x
3-20x-x+20=
= (x
3-x)-(20x-20) =
= x(X
2-1)-20(x-1) =
= x(x-1)(x+1)-20(x-1) =
= (x+1)(x-20)(x-1)
Proszę Bardzo
16 lut 18:16
Annie : Dziękuję

robiłam tak jak Basia, tylko wkradł mi się mały błąd rachunkowy
16 lut 18:21