geometria analityczna
sylwia: punkty A(0,3) i B(4,5) są wierzchołkami trójkata równoramiennego ABC, w którym |AB|=|BC|.
Wysokość BD trójkata zawiera się w prostej o równaniu 3x-y-7=0. Oblicz współrzędne
wierzchołka C oraz pole trójkata ABC.
16 lut 20:08
Basia:
prosta BD jest prostopadła do prostej AC
czyli
pr. BD y = 3x - 7
pr. AC: y = (-1/3)x + b
A∈pr.AC czyli jego współrzędne spełniają równanie prostej
3 = (-1/3)*0 + b
b =3
pr.AC y = (-1/3)x +3 /*3
3y = -x + 9
x + 3y - 9 =0
punkt D należy do pr.AC i pr.BD czyli jego współrzędne są rozwiązaniem układu równań
x + 3y - 9 = 0
3x - y - 7 = 0 /*3
x + 3y - 9 = 0
9x - 3y - 21 = 0
------------------------
10x - 30 =0
10x =30
x =3
3*3 - y - 7 = 0
9 - 7 = y
y =2
D(3,2)
→ →
AD = DC
→
AD = [ 3 - 0; 2 - 3] = [3;-1]
→
DC = [xc -3; yc -2]
xc-3 = 3
xc =6
yc-2 = -1
yc = 1
C(6;1)
|AC| = √(6-0)2 + (1-3)2 = √36 + 4 = √40 = 2√10
|BD| = √(3-4)2 + (2-5)2 = √1 + 9 = √10
P = |AC|*|BD|/2 = 2√10*√10/2 = 10
16 lut 20:25