!
haush: Plis niech mi ktos pomoże z tymi dwoma zadaniami....
Oblicz z jaka srednia predkoscia autobus przejechal odleglosc 120 km, wiedzac ze gdyby
jechal z predkoscia srednia o 10km/h wieksza, to czas przejazdu bylby krotszy o 36 min.
Własciciel sklepu kupuje w hurtowni plyty zespolyu "Emotion" po 30 zł za sztuke i
sprzedaje 56 sztuk miesiecznie po 50 zł za sztuke. Badania rynku wykazaly że każda
obniżka ceny o 1Zł zwiekszy liczbe sprzedanych płyt o 4 sztuki (miesiecznie).o
a) Wyznacz wzór funkcji miesiecznego zysku właściciela sklepu w zaleznosci od obniozki
ceny plyty "Emotnion" (w pełnych złotych). Podaj dziedzine tej funkcji.
b) Jaką cene plyty powiennien ustalic sprzedawca aby miesieczny zysk sprzedazy byl
najwiekszy. Oblicz miesieczny najwiekszy zysk właściciele sklepu za sprzedarz plyty
"Emotnion"
16 lut 15:24
Basia:
droga s = 120
v1*t1 =120
v2*t2 = 120
t1 = 120/v1
t2 = t1 - 36min = t1 - (36/60)h = t1 - 3/5
v2 = v1+10
v1*t1 = (v1+10)(t1-3/5)
v1*t1 = v1*t1 - (3/5)*v1 + 10*t1 - 6
(3/5)*v1 - 10*(120/v1) + 6 = 0 /*5v1
3v12 - 50*120 + 30v1 =0 /:3
v12 + 10v1 - 2000 =0
Δ = 100 + 8000 = 8100
√Δ = 90
v1 = (-10 - 90)/2 = -50 niemożliwe bo v1>0
v1 = (-10 + 90)/2 = 40
jechał z prędkością 40 km/h
16 lut 18:46