Jaką wysokość ma pokrywa śnieżna?
ilka: Podczas śnieżycy prostopadłościann skrzynia o objętości 0,12m3 i o polu podstawy 24dm2
została do połowy napełniona śniegiem. Jaką wysokość ma pokrywa śnieżna?
16 lut 21:20
Basia:
zamień najpierw m
3 na dm
3 ( albo odwrotnie jak wolisz, ale musisz mieć takie same
jednostki)
V = 0,12 m
3 =




? dm
3
P
p = 24dm
2
i przypomnij sobie jaki jest wzór na objętość dowolnego graniastosłupa (czyli także
prostopadłościanu)
czekam na odpowiedź
16 lut 21:31
ilka: no 1m3 to 1000dm3
cyzli 0,12m3= 1200 dm
a V= a*b*c
16 lut 21:37
ilka: I co dalej
16 lut 21:43
Basia:
prawda, ale można też inaczej
V = Pp*h = Pp*c
1200 dm3 = 24dm2 * c
c = (1200/24) dm = (100/2) dm = 50 dm
czyli wysokość to 50 dm
a śnieg siega do połowy
czyli wysokość pokrywy śnieżnej to 25 dm czyli 250 cm czyli 2,5 m
hm, dziwny wynik, ale możliwy
16 lut 22:33