trójkąty
Kaśka: kto mi z tym pomoże ?

w trójkącie równoramiennym ABC, w którym IACI=IBCI i IABI= 10 poprowadzono
dwusieczną kąta BAC, przecinającą bok BC w punkcie D. Wówczas okazało się, że
IADI=IABI=ICDI
a) wyznacz miary kątów trójkąta ABC
b)Oblicz długość ramienia AC.
błagam pomóżcie mi z tym... i wytłumaczcie i piszcie mi jak by co wzory bo bez nich to
już zupełnie sie pogubię
16 lut 21:54
Basia:
zakładam, że rysunek masz
dwusieczna kata dzieli bok BC na odcinki proporcjonalne do boków AB i AC
czyli
AB/BD = AC/CD
BD = BC - CD = BC - 10 = AC - 10
10 / (AC - 10) = AC / 10
AC*(AC-10) = 100
AC2 - 10AC - 100 = 0
x2 - 10x -100 =0
Δ = 100 + 400 = 500 = 5*100
√Δ = 10√5
x1 = (10-10√5)/2 <0 i odpada
x2 = (10+10√5)/2 = 5 + 5√5
AC = 5 + 5√5 = 5(1+√5)
kąt BAC = kąt ABC = α
kąt ACB = 180 - kąt BAC - kąt ABC = 180 - 2α
z tw.sinusów w tr ABC mamy
sinα / 5(1+√5) = sin(180-2α) / 10 = sin2α / 10 = 2sinαcosα/10 = sinαcosα / 5
sinα sinαcosα
------------- = --------------- /*5
5(1+√5) 5
sinα / (1+√5) = sinαcosα
sinα = (1+√5)sinαcosα
(1+√5)sinαcosα - sinα = 0
sinα * [ (1+√5)cosα -1 ] =0
sinα≠0 czyli
(1+√5)cosα - 1 =0
1 1 1-√5 1-√5 √5
- 1
cosα = ----------------- = ---------- * ----------- = -------------- = --------------
1 + √5 1+√5 1-√5 1-5 4
z jedynki trygonometrycznej trzeba wyliczyć sinα
a potem sin(180-2α) = sin2α = 2sinαcosα
ale wredne te wyniki; mogłam się gdzieś pomylić
16 lut 22:28
jerry:
Na początek narysuj trójkąt równoramienny o postawie AB i wierzchołku C
oraz oznacz kąty przy podstawie trójkąta jako α tzn kąt CAB =α i kąt CBA=α
a kąt ACB jako β
β + 2α = 180
Dwusieczna kąta BAC dzieli ten kąt pół, mamy po obu stronach dwusiecznej po α/2
Ponieważ I ADI = IABI =10 powstaje trójkąt równoramienny o podstawie BD
i ramionach AB i AD z czego wynika że kąt BDA = α , czyli w trójkącie BAD suma kątów
wynosi
α/2+α+α = 180
5α/2 = 180
α = 72
β = 180 - 2α = 180 - 144 = 36
16 lut 22:46