ciąg arytm.
sylwia: Długości boków trójkata prostokatnego tworzą ciąg arytmetyczny. najkrótszy bok ma długośc
6 cm. Oblicz: pole tego trójkata, długośc promienia okregu opisanego na trójkącie,
długośc promienia okręgu wpisanego w trójkat.
16 lut 21:36
Basia:
a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny czyli
a=6
b = a+r = r+6
c = a+2r = 2r+6
ponadto
a2+b2 = c2
62 + (r+6)2 = (2r+6)2
36 + r2 + 12r + 36 = 4r2 + 24r +36
-3r2 - 12r + 36 = 0 /:(-3)
r2 + 4r - 12 = 0
Δ = 16 + 48 = 64
√Δ = 8
r1 = (-4-8)/2 = -6 niemożliwe bo ciąg a,b,c jest rosnący
r2 = (-4+8)/2 = 2
a = 6
b = 8
c = 10
P = a*b/2 = 6*8/2 = 24
Rop = c/2 = 5
16 lut 23:41
Basia:
Rop = c/2 = 5
Rwp = 2P / (a+b+c) = 48 / (6+8+10) = 48 / 28 = 24/14 = 12/7
16 lut 23:42