oprocentowanie lokaty
aga: Pan Nowak złożył na lokatę w banku 10 000zł. Po 4 latach bank naliczył 4641zł odsetek
(przed opodatkowaniem). W ciągu 4 lat oprocentowanie nie zmieniło się. Jakie było to
oprocentowanie (w skali roku), jesli bank kapitalizował odsetki co roku?
16 lut 20:23
bank:
z procentów składanych mamy:
10 000( 1 +p)4 = 14 641
( 1 +p)4 = 1, 4641 4√ 1,4641 = 1,1 bo 1,14 = 1,4641
więc 1+p= 1,1 to p= 0,1 czyli p= 10%
16 lut 20:28
NHH: Kp= Ko (1+ p/100)n
14641= 10000(1+p\100)4
1,1=1+p\100
0,1=p\100
p=10
16 lut 20:28