matematykaszkolna.pl
Oblicz pole powierzchni kuli. Monika: Dwie równoległe płaszczyzny przecinają kulę i wyznaczają przekroje o polach 49π cm2 i 4π cm2. Odległość między tymi przekrojami wynosi 9 cm. Oblicz pole powierzchni kuli.
16 lut 19:29
Tedi: pole 1 49π cm2 ⇒ r1 =7 cm pole 2 4π cm2 ⇒ r2 = 2 cm Odległość między przekrojami wynosi 9 cm Nie jest więc możliwe aby oba przekroje były "po jednej stronie" kul tzn. środek kuli MUSI być pomiędzy przekrojami (dlaczego ? emotikonka ) stąd mamy: x + y = 9 - odległość między przekrojami x2 + 22 = R2 - "górny" trójkąt od środka kuli do przekroju mniejszego r2 y2 + 72 = R2 - "dolny" trójkąt od środka kuli do przekroju większego r1 Podstawiasz ... wyliczasz ... i wychodzi bodajże R2= 53 gdzie R - to promień kuli .... Jakbym znał wzór na pole powierzchni kuli to pewnie bym to policzył do końca ale .... chyba idę spać emotikonka
16 lut 21:31
suseł: emotikonka
16 lut 21:34
bubel: Jak bym a nie " jakbym" emotikonka ( kiepsko coś z ortografią ... oj kiepściutkoemotikonka
16 lut 21:38
Tedi: Hmmmm tak ? Ja słyszałem, że cząstki -bym, -byś, -by, -byśmy, -byście RAZEM piszemy w następujących przypadkach: 1. Z osobowymi formami czasowników, np.: zrobiłby, czytałby. 2. Jako części spójników i partykuł, np.: aby, czyżby, leczby, niżby, oby, żeby. 3. Z wyrazami nieodmiennymi w roli spójników, np.: JAKBYM, gdzieżby. Ale mylić się mogę ... jestem 3 x "DYS" i matematyka na dodatek emotikonka
16 lut 21:43