Oblicz pole powierzchni kuli.
Monika: Dwie równoległe płaszczyzny przecinają kulę i wyznaczają przekroje o polach 49π cm2 i 4π
cm2. Odległość między tymi przekrojami wynosi 9 cm. Oblicz pole powierzchni kuli.
16 lut 19:29
Tedi: pole 1
49π cm
2 ⇒ r
1 =7 cm
pole 2
4π cm
2 ⇒ r
2 = 2 cm
Odległość między przekrojami wynosi 9 cm
Nie jest więc możliwe aby oba przekroje były "po jednej stronie" kul tzn. środek kuli
MUSI być pomiędzy przekrojami (dlaczego ?

) stąd mamy:
x + y = 9 - odległość między przekrojami
x
2 + 2
2 = R
2 - "górny" trójkąt od środka kuli do przekroju mniejszego r
2
y
2 + 7
2 = R
2 - "dolny" trójkąt od środka kuli do przekroju większego r
1
Podstawiasz ... wyliczasz ... i wychodzi bodajże R
2= 53 gdzie R - to promień kuli ....
Jakbym znał wzór na pole powierzchni kuli to pewnie bym to policzył do końca ale ....
chyba idę spać
16 lut 21:31
suseł:
16 lut 21:34
bubel:
Jak bym a nie " jakbym"

( kiepsko coś z ortografią ... oj kiepściutko
16 lut 21:38
Tedi: Hmmmm tak ?
Ja słyszałem, że cząstki -bym, -byś, -by, -byśmy, -byście RAZEM piszemy w następujących
przypadkach:
1. Z osobowymi formami czasowników, np.: zrobiłby, czytałby.
2. Jako części spójników i partykuł, np.: aby, czyżby, leczby, niżby, oby, żeby.
3. Z wyrazami nieodmiennymi w roli spójników, np.:
JAKBYM, gdzieżby.
Ale mylić się mogę ... jestem 3 x "DYS" i matematyka na dodatek
16 lut 21:43