POmocy:)
Alka: Obwód równoległoboku jest równy 56, a stosunek długości jego wysokości jest równy 3:4
Oblicz długość boków tego równoległoboku.
16 lut 14:13
Alka: POmocy bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac
16 lut 14:22
Alka: POMOCYY
16 lut 14:52
Alka: Czy ktos jest mi w stanie pomoc z matematyki


boo mam na jutro to zadanie i musze je
zrobic
16 lut 15:12
Eta:
Witam!
co się dzieje?

a ---- dług. jednego boku
b ---- ' drugiego boku
2a +2b = 56 / :2
a +b = 28 pola równoległoboku to;
P = a*h
1 lub P= b*h
2 pola są równe więc
a*h
1 = b*h
2 to a/ b = h
2/h
1
to a/b= 3/4 to a = (3/4)*b
masz ponad to równanie a+b = 28
czyli podstawiając za a = 3/ 4 * b
mamy; (3/4)*b +b = 28 to (3/4)*b + (4/4)*b= 28
to (7/4)*b= 28 to b= 28 * (4/7) = 16
to b= (3/4)* 16 = 12
Odp; a = 16 b= 12
16 lut 15:20
Eta: No i masz już zrobione!
16 lut 15:21
Alka: Wielkie Dziękii
16 lut 15:39