oblicz
aaaannnnnnnnnnnnia: Rzucamy dwa razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) przynajmniej jednej szóstki
b) sumy oczek równej 8
16 lut 17:09
Eta:
mocΩ= 62 = 36
Ω= { (1,1)(1,2)(1,3) (1,4)(1,5)(1,6)
(2,1).............................. (2,6)
;
;
;
( 6,1) (6,2) ................. (6,6)} czyli wszystkich 36
a) A --- przynajmniei jedna szóstka
wprowadzamy zd. oprzeciene do A
A' ----- ani jednej szóstki ( tak jakbyśmy rzucali kostką bez szóstki)
czyli mocA' = 52 = 25
P(A') = 25/36 to P(A) = 1 - P(A')= 1 - 25/36 = 11/36
można też i tak: w zb. A --- będzie 11 elementów
bo 10 elem. z jedną szóstką i jeden el. z dwoma szóstkami
czyli r-m 11 to P(A)= 11/36
b)B --- suma oczek równa 8
elementy zb.B spełniajace ten warunek to
((2,6) ( 3,5) (4,4) (5,3) (6,2) --- to tyle
więc moc B = 5 to P(B)= 5/36
16 lut 17:22