logarytmy chyba :)
***blondi***: niech a i b będa takimi liczbami rzeczywistymi dodatnimi że 3a=25 oraz 5b=27 uzasadnij
że iloczyn liczb a i b jest liczba naturalną .
16 lut 15:31
Eta:
Tak , własnie logartmy!
jeżeli 3a = 25 to log325=a
5b= 27 to log527=b
to a*b= log325 *log527 sprowadzamy log do wspólnej podstawy
np:
logab= logcb/logca
czyli
np; log527 = log327 / log35 log327= 3 bo 33=27
więc : 3 3
a*b = log325 * ------- = log352 * -------- =
log35 log35
3
2 log35 * -------- = 2*3= 6 a 6€N
log35
16 lut 15:59
***blondi***: Dzięki Eta jesteś super !
16 lut 16:09