hotel dysponuje 70 pokojam
NHH: hotel dysponuje 70 pokojami. opłata za wynajęcie jednego pokoju w tym hotelu jest równa
460 zl za dobę. hotel udziela specjalnej zniżki firmom rezerwującym więcej niż 40 pokoi.
wówczas za dobę,za każdy wynajęty przez firma pokój, jest niższa o 5 zl pomnożone przez
liczbę zarezerwowanych pokoi powyżej 40. ile pokoi powinna wynająć firma ,zęby hotel
osiągnął maksymalny mozliwy przychód za dobę?
16 lut 21:45
Basia:
jakiś miesiąc temu już to zadanie było; spróbuj poszukać w archiwum np. po kluczu "hotel"
16 lut 22:41
NHH: Szkoda ze tu nie ma wyszukiwarki bylo by o wiele latwiej ale i tak dzieki za pomoc
16 lut 22:55
Basia:
jeśli nie znajdziesz napisz rozwiążę jeszcze raz
16 lut 22:56
NHH: zał x>0
(40+x)(460-5x)= -5x
2+260x+18400
p= -b\2a =-260\-10=26
40+26=66
firma musi zarezerwować 66 pokoi
czy to tak ma wygladac
17 lut 10:38
Basia:
właśnie tak
17 lut 16:37