Zadanie
kwiatuszek: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze 60.
promień okręgu opisanego na podstawie ma długość 10. oblicz długość krawędzi bocznej
ostrosłupa
16 lut 19:10
Eta:
R --- okręgu opisanego = (2/3)hp hp = a√3/2
to R= a√3/3
więc a√3 / 3 = 10 to a= 10√3
trójkat prostokatny gdzie:
H -- wysokość ostr. --- przyprostokatna przeciwległa kątowi α
(1/3) hp ---- przyprostokatna przyległa do kąta α
hb --- wysokość w ścianie bocz. --- przeciwprostokatna
z funkcji : cos 60o= (1/3)hp / hb
gdzie (1/3)hp= 5√3/3 cos 60o = 1/2
to hb=10√3 /3
16 lut 19:26
kwiatuszek: dzięki za pomoc
16 lut 20:46