Funkcja f(x) jest określona wzorem
Annie : Funkcja f(x) jest określona wzorem
x+2 dla x∈<-1;1)
f(x)=(tu powinna być klamra) -(x-1)2 dla x∈<1;3>
a) sprawdź, czy liczba a=(0,25)-0,5 należy do dziedziny funkcji f(x)
b) oblicz f(2) oraz f(3)
c) sporządź wykresy funkcji f(x)
d) podaj rozwiązanie równania f(x)=0
e) zapisz zbiór wartości funkcji f(x)
Nie potrafię narysować wykresu funkcji .. a jak nie mam wykresu to dziedziny ani zbioru
wart. nie określę...
Pomocy:(
16 lut 18:38
Basia:
a) (0,25)-0,5 = [(0,5)2]-0,5 = (0,5)2*(-0,5) = (0,5)-1 = (1/2)-1 = 2
2 należy do dziedziny tej funkcji bo należy do przedziału <1;3>
b) 2∈<1;3> czyli korzystamy z wzoru (2)
f(2) = -(2-1)2 = -1
3∈<1;3> czyli też wzór (2)
f(3) = -(3-1)2 = -4
c) rysujesz wykres fun kcji y = x+2 ( prosta; oś OY przecina w p-cie 2; oś OX w pcie -2)
i bierzesz z niej ten kawałek, który odpowiada przedziałowi <-1;1)
rysujesz wykres funkcji y = -(x-1)2
parabola; ramiona w dół
wierzchołek w p-cie (1,0)
i bierzesz z niej ten kawałek, który odpowiada przedziałowi <1;3>
d) f(x) = 0 ⇔ x+2 = 0 lub -(x-1)2 = 0 ⇔ x = -2 (odpada bo -2 nie należy do dziedziny)
lub
(x-1)2 = 0 ⇔ x-1 = 0 ⇔ x=1 (to spełnia warunki bo 1 ∈ <1;3>, którym "rządzi" wzóþr
(2))
czyli f(x) = 0 ⇔ x=1
e) z wykresu widać, że zbiorem wartości będzie suma przedziałów
<-4;0> bo f(3) = -4 i f(1) =0
<1;3) bo f(-1) = 1 i lim (x→1-) f(x) = lim(x→1-)(x+2) = 1+2 =3
16 lut 19:01
Annie : Wielkie dzięki

16 lut 19:33