...
Olcia:*: pomocy

dany jest ostroslup prawidlowy trojkatny ABCS, w ktorym pole przekroju
plaszczyzny przechodzacej przez wierzcholek i wysokosc podstawy wynosi 12
√3 . oblicz
Pc i V jezeli wiesz ze krawedz podstawy wynosi 6
16 lut 18:27
Basia:
P = 12√3
ten przekrój jest trójkątem, którego podstawą jest wysokość tr.równobocznego o boku a
czyli
h = a√3/2 = 6√3/2 = 3√3, a wysokość tego przekroju pokrywa się z wysokością
ostrosłupa H
czyli:
P = (1/2)*h*H
12√3 = (1/2)*3√3*H /*2
24√3 = 3√3*H /: 3√3
H = 8
V = Pp*H / 3
Pp = a2√3 / 4 = 36√3/4 = 9√3
V = 9√3)*8/3 = 24p{3
Pc = Pp + 3Pb
Pb = (1/2)*a*hb = (1/2)*6*hb = 3hb
H2 + (h/3)2 = hb2
hb2 = 64 + 3 = 67
hb = √67
Pb = 3√67
Pc = 9√3 + 9√67
mogłam się pomylić w rachunkach
16 lut 23:12