Dziedzina f(x)
xxx: Wyznacz dziedzinę funkcji: (√4x - 2x - 2)
y= ---------------------
(4x-3*2x+1+8)
Pierwszy warunek to liczba spod pierw. w liczniku jest ≥0, drugi warunek - mianownik ≠ 0.
Jak rozwiązać tę nierówność oraz to równanie?
Dziękuję za pomoc.
16 lut 17:11
Eta:
Właśnie tak:
1/ 4x - 2x - 2 ≥0
podstawiamy za 2x= t 4x = 22x = (2x)2=t2
więc mamy ; t2 - t -2 ≥0 Δ=9 √Δ= 3 t1= 2 t2= -2
czyli ( t - 2)(t +2) ≥0
wracamy do podstawienia;
( 2x -2)(2x+2) ≥0 wyrażenie 2x+2 >0 dla każdego x
więc 2x ≥2 to x ≥1 czyli x€ <1, ∞)
2/
4x - 3 * 2x * 2 +8≠0 podobnie 2x= t 4 x = t2
więc: t2 - 6t +8≠0 Δ= 4 √Δ=2
t1 ≠4 t2 ≠2
to 2x ≠ 4 lub 2x ≠2
2x ≠22 lub 2x ≠21
x ≠ 2 lub x ≠ 1
wybieramy część wspólną ;
D = ( 1, 2) U(2,∞)
16 lut 17:44
zawsze_niedouczony: 4x-3*2x+1+8≠0
22x-3*21*2x+8≠0
podstawiamy 2x=a
a2-6a+8≠0
Δ=36-32=4 ⇒pierwiastek z delty =2
a1=2 ⇒ 2x=2 ⇒ x=1
a2=4 ⇒ 2x=4 ⇒ 2x=22 ⇒ x=2
Oczywiscie równanie w mianowniku będzie różne od zera dla x≠2 i x≠1
Licznik robimy analogicznie.
16 lut 17:51